Сватба със Сватбата.ИНФО

Статии

21 ноември - Ден на християнското семейство

21 ноември - Ден на християнското семейство
Въведение Богородично се празнува като ден на християнското семейство и християнската...

Едно интервю с Виктор Попов

Едно интервю с Виктор Попов
"Осигурете си качествен Сватбен филм"  Виктор Попов, управител на Фи...

Семейство Бабинови изпратиха албум вместо покана на приятелите си

Семейство Бабинови изпратиха албум вместо покана на приятелите си
Да между рози   Люта чушка в люта ракия подaриха Веси и Геш на гостите ...

Белите булченски рокли - традиция и история

Белите булченски рокли - традиция и история
Наложилата се в западната култура традиция булчинските рокли да са бели е сравнит...

Стартира Сватба ТВ

Стартира Сватба ТВ
Едно интервю със създателя на Сватба ТВ   Откъде  дойде идеята за СВАТБА Т...

Сватбеният етикет - ръководство за гости

Сватбеният етикет - ръководство за гости
За облеклото, подаръците и (не)уместното поведение   Всички обичат сватби ...

Салонната музика на сватбеното тържество

Салонната музика на сватбеното тържество
Салонната музика е популярна за времето си  музика, която се изпълнява от съста...

Брачен договор по нов Семеен кодекс

Брачен договор по нов Семеен кодекс
  Новият Семеен кодекс вече присъства в окончателния си вариант в съответн...

21 ноември - Ден на християнското семейство

Въведение Богородично се празнува като ден на християнското семейство и християнската младеж
В този ден цялото семейство се събира заедно. Приготвят се много лакомства за децата.

Ден на християнското семейство, 21 ноември

Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея.Денят е обявен и за Ден на християнското семейство.
Празникът се посвещава на християнското семейство. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот.
Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. 
То е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие и пр. То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието.
 
vyvedenie21 
 
При мама и при татко

Колко мило, колко сладко
е при мама и при татко!
Те за нас се много трудят,
те за нас от сън се будят.
Щом очи от сън отворим,
със кого ще заговорим?
С нашта мама кротка, мила
със зората подранила.

Тихо татко да събуди
да отиде да се труди -
да печели и набави
дрехи и обувки здрави,
и тетрадки, и писалки
за дечицата си малки.
Колко мило, колко сладко
е при мама и при татко!

Чичо Стоян

Въведение Богородично в храма
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници – Въведение на Божията Майка в храма, честван и като Ден на християнската младеж и семейство.

Най-ранното известие за този празник в древната Църква е от края на І век. През VІІ век патриарх Тарасий го въвежда в Константинополската църква, а в Римокатолическата е установен от папа Григорий ХІ и за първи път е празнуван през 1374 година.

В основата на празника е едно важно събитие от живота на Света Богородица. Когато тя била на три години, нейните родители Йоаким и Ана изпълнили дадения обет и тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм, за да я посветят на Бога. Тя за почуда на всички изкачила сама 15-те стъпала до входа и се спряла на най-горното. Първосвещеникът Захария посрещнал малката Мария и я въвел в Светая Светих на храма. Тя заживяла там в служба на Бога, прекарвала дните си в усърден труд, молитви и се подготвяла да стане майка на Божия Син. Когато Дева Мария навършила пълнолетие, тя пожелала да не се омъжва, а да се посвети изцяло на Бога. Тогава свещениците по внушение на Светия Дух я сгодили за престарелия й сродник Йосиф. Той уважил обета й пред Господ, станал покровител на Света Богородица и пазител на родения от нея Иисус Христос.

Според църковния ни календар Въведение Богородично попада в периода на Коледните пости. На този ден по време на празничната Света Литургия, вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света. На 21 ноември във всички храмове у нас се излага осветената икона с изображение на тригодишната Света Богородица, възкачваща се по стъпалата на Йерусалимския храм. Вярващите й се молят да им бъде закрилница и да им помага.

Неслучайно Църквата е отредила Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. Подобно на влизането на Света Богородица в храма е и семейното идване в църква на 21 ноември. То символизира въвеждането на детето в лоното на християнската църква и вярата – духовно задължение на всеки родител. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род. И днес българинът проявява, според възможностите си, традиционната благотворителност по повод Деня на християнското семейство. За да може и лишените от домашен уют да се почувстват по-малко самотни и изоставени. Приходите от различните благотворителни прояви отиват за сиропиталища и старчески домове, за подпомагане на инвалиди и социално слаби хора.

В ценностната система на българина семейството е заемало и заема главно място. Няма път, който да не започва от къщата, казват мъдреците. Пак от нея започва и пътят към Църквата и вярата. Затова и празникът Въведение Богородично е на особена почит сред православния български народ.